TJÄNSTER

Föreläsningar och Naturkurser

Jag håller också föreläsningar och föredrag samt ordnar naturkurser. Med min mångsidiga utbildning, mycket breda erfarenhet och samlade kunskap har jag någonting att lära ut åt alla oavsett om det gäller skolelever, företagsgrupper, jägare, fiskare, fågelskådare eller pensionärsföreningen. Här nedan finns ett litet axplock av de kurser och föreläsningar om jag någon gång under mina år som naturföretagare hållit. Jag har stor erfarenhet av att hålla föreläsningar åt olika typer av grupper från 5 till 200 personer. Ta kontakt så utformar vi gemensamt den kurs eller föreläsning du söker!

ph_forelasning

Hjälp! Björnen kommer!

En föreläsning om björnens biologi och vad man skall göra om man möter en björn i skogen. Föreläsning berättar speciellt detaljerat om den lokala björnsituationen i Pedersörenejden, hur många är björnarna? Vad är sant och falskt om björnen? Var finns björnarna? Föreläsningen kan dock också skräddarsys till att gälla för ert specifika område.

ph_forelasning

Iskunskap

En föreläsning som lär ut den helt okända läran om isen och dess bildning och hållbarhet. En kunskap som alla människor som rör sig på isarna borde skaffa sig. Föreläsningen kan kombineras med praktisk isvaksövning där man får lära sig hur man tar sig upp ur vaken med isdubbar.

ph_forelasning

Utterleden – en vandring i ord och bild

Den 52 km långa vandringsleden, Utterleden i Pedersöre blev en stor succé. På denna föreläsning får du i ord och bild följa med på en vandring längs leden. På föreläsningen berättas om bakgrunden till leden, hur planerandet och byggandet gick till och vilka guldkorn du kan hitta längs leden.

ph_forelasning

Konsten att upptäcka naturen

Den stressade nutidsmänniskan har tappat sin inneboende förmåga att upptäcka och observera naturen. På denna kurs får man chansen att återupptäcka denna förmåga.

ph_forelasning

Ekologiskt liv och självförsörjning på 2000-talet

Hur man med enkla medel kan leva lite mer ekologiskt i modern tid och hur man kan bli relativt självförsörjande också på 2000-talet utan att återgå till stenåldern.

ph_forelasning

Vinterfärden

Kurs för den som skall ut på vandringar och skidfärder vintertid. Rätt klädsel, ruttval, bivacker, utrustning, vinterkunskap, o.s.v.

ph_forelasning

Modern överlevnand

Hur klarar du dig om det blir elavbrott i tre dagar efter en svår storm? Hur klarar man sig om matleveranserna slutar? Vad gör du om en stor pandemi bryter ut? Vad skall man göra om det blir kärnkraftsolycka? En föreläsning och kurs i hur man skall överleva om samhällsförsörjning kollapsar.

ph_forelasning

Att bygga en vandringsled

Hur man anlägger den perfekta vandringsleden eller naturstigen. Planering, val av sträckning, byggande av konstruktioner, spångar och informationstavlor samt kartor och informationsmaterial.

ph_forelasning

Naturföretagare – Ett liv av och med naturen

En berättelse i ord och bild om ett annorlunda sätt att leva i modern tid. Det enda rätta sättet för mig och min filosofi.

ph_forelasning

Börja vandra

En kurs för den som vill ut på längre och kortare vandringar i naturen. Om lämplig utrustning, ruttval, planering, lämplig mat, tält och sovsäck och förhandsplanering.

ph_forelasning

Spårning

Lär dig spåra djur i naturen. Olika djurspår, åldersbestämning av spår och spårtecken samt spårning i praktiken.

ph_forelasning

Bushcraft (överlevnad och vildmarksteknik)

Kortare eller längre kurs i hur du överlever i naturen med enkla medel. Orientering med naturtecken, ätliga växter, primitivt fiske, bivackbygge är bara några saker som tas upp under kursen. Kursen kan även ordnas som ett överlevnadsläger både vinter och sommartid.

ph_forelasning

Hjälp djuren i vår närmiljö

Hur du kan hjälpa djuren i din omgivning genom att bygga holkar, bon och stödutfodra. Även lite annorlunda saker tas upp kursen, t.ex. boflotte för lommar, rovfågelbon, hus för igelkotte, o.s.v.

ph_forelasning

Essnatures företagspresentation

En presentation av mitt företag och vad jag sysslar med. Hur jag började, vilka misstag man gjort och hur det går att leva som naturföretagare i Finland.

ph_forelasning

På äventyr i den finska naturen

En föreläsning i ord och bild från olika intressanta äventyr som jag fått uppleva i den finska naturen. Om jakt, fiske, fåglar, vandringar och vinterfärder från Utsjoki till Helsingfors.

ph_forelasning

Fällor och fällfångst

Hur du fångar små rovdjur och kråkfåglar med fällor. Beten, fälltyper, taktik och teknik samt tillvaratagande av fångsten.