BLOGG

Datum: 16.01.2018

Kurser och exkursioner 2018

Kurser, resor och exkursioner vinter och sommar 2018

 

Far och son på fiskekurs

En två dagar lång fiskekurs i bästa semestertider för föräldrar med barn (ålder från och med 6 år uppåt). Under kursen lär vi oss grunderna i mete, spinnfiske och flugfiske. Vi kommer även att fiska kräftor, prova på göstrolling och en massa andra fiskesätt. Dessutom lägger vi ut och vittjar nät, katsor och andra stående fiskebragder. Vi kommer även att lära oss att rensa och ta tillvara fisken, samt bada bastu, simma och leva vildmarksliv. Kursen pågår under två intensiva dagar och vi övernattar i stuga på plats. För detta ändamål bör man ta med egen sovsäck och liggunderlag. Mat, lämpliga utekläder och stövlar samt egen fiskeutrustning tas med ifall man har. All fiskeutrustning kan också lånas kostnadsfritt av kursledaren. En utrustningslista skickas åt deltagarna före en vecka före kursen. Anmälning och mera info direkt på info@essnature.com. 15 först anmälda ryms med.

Pris: 50 euro/deltagare (fiskekort 10 euro för vuxna tillkommer).

Kursplats: Sollidens jakt- och fiskecamp (Huvudsjövägen 411 68840 Lappfors)

Tidpunkt: måndag 30.7 kl. 9.00 – tisdag 1.8 kl. 15.00

 

Kanotsafari i Kolovesi nationalpark

Vi gör en oförglömlig kanotexpedition i den fantastiska Kolovesi nationalpark med goda chanser att få se Saimenvikare. Vi tillbringar sammanlagt 3 nätter i nationalparken och förutom paddling hinner vi också simma, fiska, fotografera och leva vildmarksliv i den storslagna nationalparken. Grundkunskaper i att paddla kanadensare är nödvändig. Hyra för kanoter, paddlor och flytvästar ingår i kursavgiften. Utrustningslista och allmänna råd fås ett par veckor före avfärd. Anmälning och mera info direkt på info@essnature.com. 15 först anmälda ryms med.

Pris: 95 euro/deltagare (inklusive moms 24 %). I priset ingår hyra för kanoter och utrustning samt guidens service. Tillkommer gör bensinkostnaderna för samtransporten till Kolovesi max 50 euro/deltagare.

Tidpunkt: måndag 2.7 kl. 7.00 – torsdag 5.7.

 

Följande kurser hålls i samarbete med Pedersöre medborgarinstitut

OBS! anmälning direkt vid Pedersöre MI:s hemsidor

 

Intensivkurs i vinterfiske

 

Lär dig allt om vinterfiske under en enda intensiv fiskehelg i Lappfors. Vi lär oss pimpla abborre och vitfisk samt provar på ismete efter gädda och gös. Dessutom lägger vi ut och vittjar nät, gäddsaxar och andra stående fiskebragder. Vi kommer även att lära oss att rensa och ta tillvara fisken. Kursen pågår under två intensiva dagar och vi övernattar i uppvärmd stuga på plats. För detta ändamål bör man ta med egen sovsäck och liggunderlag. Mat, varma vinterkläder och vinterstövlar samt egen fiskeutrustning tas med ifall man har. All fiskeutrustning kan också lånas kostnadsfritt av kursledaren. Kursen passar ypperligt också för föräldrar med barn.

 

Kursplats: Sollidens jakt- och fiskecamp (Huvudsjövägen 411 68840 Lappfors)

Tidpunkt: lördag 17.3 kl. 9.00 – söndag 18.3 kl. 15.00

 

Fågelutflykt till Kalajoki

26.5 kl. 5.00-13.00

Vi tittar på fåglar under guidens ledning i Kalajoki med omnejd. Vi besöker bl.a. olika fågeltorn både i Kalajoki samt i närområdet. Gemensam avfärd från Neste i Edsevö. Ta med egen kikare, fågelbok och matsäck.

 

Finlands förvildning

I samband med att Finland firat 100 år kan vi också fira att den finska faunans mångfald nu är rikare än någonsin tidigare. Från utrotningens brant har alla stora rovdjur, björn, varg, lodjur och järv ökat i Finland, så att de numera tillhör vardagen på den finländska landsbygden. Samma sak gäller t.ex. skogsrenen och uttern samt flera av våra stora fåglar såsom kungs- och havsörn samt sångsvan. De senaste 100 åren har faunan dessutom berikats med flera nya arter såsom rådjur, vitsvanshjort, bisamråtta, mårdhund och mink. Tvärtemot vad media ofta vill ge sken av mår den finländska faunan bättre än på många hundra år och betydligt bättre än 1917 då Finland blev självständigt. Under föreläsningen får du ta del av den nyaste informationen om naturen och djuren med fokus på läget i närregionen.

Tidpunkt: Torsdag 8.3 kl. 18.30-21.00

 

Vårvandring i Östra Finland

 

Följ med på en fyra dagar lång, guidad vandring i Patvinsuo och Petkeljärvi nationalparker i östra Finland. Vandringen hålls den bästa vårtiden då naturen vaknar till liv och inga mygg besvärar vandraren. Vi vandrar i huvudsak längs markerade vandringsleder i området och övernattar i tält och/eller vindskydd. Vandringen är relativt lätt och även ovana vandrare med någorlunda grundkondition kan delta. Dagsetapperna blir kring 15 km. Inför vandringen ordnas ett kort förläger i Lappfors den 20-21.4 då vi går igenom grunderna i vandring, utrustning, mat och övernattning. Den som är ny eller ovan vandrare bör delta i förlägret, de mera erfarna vandrarna kan också delta för att träffa de andra som deltar i vandringen.

 

Vandring Torsdag-söndag 10-13.5

Kursledare Mattias Kanckos, hjälpguide Johan Byggmästar

 

Fjällvandring i Kevo

Följ med på en fjällvandring andra veckan i augusti 2018 till Finlands Grand Canyon, Kevo nationalpark. Kevo ravindal är ett av Finlands meVi kommer dock också att röra oss utanför lederna och göra toppturer till några av områdets högre kalfjäll. Man behöver vara beredd att sova tält även om vissa nätter kommer att tillbringas i stugor. Inga förhandskunskaper om fjällvandring krävs, men god allmän kondition och minst 16 års ålder är ett krav. Inför vandringen ordnas ett kort förläger i Lappfors den 20-21.4 då vi går igenom grunderna i vandring, utrustning, mat och övernattning. Den som är ny eller ovan vandrare bör delta i förlägret, de mera erfarna vandrarna kan också delta för att träffa de andra som deltar i vandringen.

 

Vandring vecka 32 6-12.8 Måndag- söndag (exakt start- och restid bestäms senare)

Kursledare Mattias Kanckos, hjälpguide Johan Byggmästar

 

Expedition Lestijoki

Följ med på en två dagar lång, guidad expedition längs Lestijoki under den vackra och myggfria vårtiden när naturen vaknar till liv. Vi startar vår färd vid Lestijärvi där Lestijoki börjar och avslutar vår tur någonstans nära Toholampi. Vi passerar ett antal mindre och större forsar och vi paddlar mestadels i ren ödemark. Grundkunskaper i att paddla kanadensare är nödvändig. Hyra för kanoter, paddlor och flytvästar ingår i kursavgiften. Utrustningslista och allmänna råd fås ett par veckor före avfärd.

 

Paddlingen startar lördagmorgon 19.5 kl. 7 och avslutas söndagkväll 20.5

Maxantal deltagare: 15 st.